T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / NİLÜFER - Mitat Enç Özel Eğitim Ortaokulu

MİTAT ENÇ KİMDİR?

   Mitat Enç , 1909 yılında Gaziantep'te doğdu. İlköğrenimden sonra İstanbul Erkek Lisesi'ni 1929'da bitirmiş ve Hukuk Fakültesi'ne yazılmıştır. Daha ilk sınıf sonlarında gözlerinden rahatsızlanmış, üç yıldan fazla yapılan tedavilere rağmen kendi deyişle "sakatlığı kabullenmek" zorunda kalmış ve görmez olmuştur.

 

 

Mitat Enç görme gücünü kaybettikten sonra, kabartma yaz (Braille yazı) öğrendi. Braille öğrendikten sonra yüksek öğrenimini yapmak üzere 1933 yılında Viyana'ya gitti. Orada Yüksek Pedagoji Enstitüsü'nde  özürlü çocukların eğitimi konusunda yüksek öğrenim yaptı.

 

1936 yılında burs alarak, Amerika'ya gitti. Orada Horvard ve Columbia Üniversiteleri'nde Lisana ve Yüksek Lisans derecelerini aldı.

 

1956 yılında İllinois Üniversitesi'nde doktora yaptı ve Türkiye'ye döndü. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi olarak çalışırken, 1975 yılında Doçentlik derecesini aldı. Öğretim üyesi olarak Ankara Üniversitesi'nden emekli oldu.

 

İzmir Körler Okulu Öğretmenliği, 1950 yılında Görme Engelliler Öğretmenliği ve Körler Okulu Müdürlüğü, 1952 yılında G.E.E. Özel Eğitim Bölümü'nü açtırdı ve bölüm başkanlığını yürüttü. O.D.T.Ü. Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeliği, Talim Terbiye KURULU Üyeliği, 1965 yılında Ankara Üniversitesi'nde açılan Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde Öğretim Üyeliği yaptı. Fakülte bünyesinde Özel Eğitim Bölümü'nü kurdu ve bölüm başkanlığını, emekliliğine kadar yürüttü.

 

1973 yılında da Türkiye Körler Vakfını kurdu ve ilk genel başkanı oldu.

 

Sayın Doç. Dr. Mitat Enç 12 Kasım 1990 Salı günü hayata veda etti.

 

Eğitimin her dalında iz bırakan, Akademik ünvanların en yükseğine erişebilen ve yüzlerce seçkin eğitimci yetiştiren Sayın Hocamız Mitat Enç Almanca, Fransızca, İngilizce bilirdi.

 

Onu okulumuzun ismiyle yaşatmak üzere, saygıyla anıyoruz.

 

           EVRENİN  BÜTÜN KARANLIĞI TEK MUM IŞIĞINI ÖRTMEYE YETMEZ.

                                                                                                              MİTAT ENÇ

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2013 - Güncelleme: 01.03.2023 11:52 - Görüntülenme: 2045
  Beğen | 2  kişi beğendi